spominčica

it's better to burn out than to fade away

o (ne)kulturi internetnega komentiranja

7.10.2009

Ker imam slučajno malo “lufta” in je palček z očetom zunaj na večernem divjanju za žogo, malo brskam po internetu, da vidim, kaj vse sem zamudila ta teden. :roll: Nič ravno, vsi se še vedno veselo pobijajo na jugu, hinavsko objemajo na severu, na zahodu nič novega, do vzhoda pa še nisem prišla. :twisted:

Sem se pa nekje vmes ustavila na nekaj blogih, ki jih bolj ali manj redno berem, in ugotovila, da je internetno komentiranje v večini primerov samo anonimno zlivanje ne preveč lepih besed na ljudi, ki pišejo spletni dnevnik. A čmo še enkrat tole prebrat: spletni dnevnik. Se pravi, da napišem, kar mi pade na pamet, poskušam bit ne preveč žaljiva (ali pač) in se mi jebe, kaj mislijo drugi, ker bojo pač prebrali, si mislili svoje in poskušali biti ne preveč žaljivi. Pa ni čisto tako, kajne? Kajti chef lahko naprimer napiše enkraten prispevek o svojih sorodnikih, pa se bo že v tretjem komentarju našel nekdo, ki mu bo povedal, da je čefur. Hmm. Ali pa twini opiše tipičen družinski prizor, pa se že v četrtem komentarju najde nekdo, ki je prepričan, da je slaba mama, ker je kaznovala otroka z negledanjem risanke in ker mu ni odgovorila slovnično pravilno. Hmm. Da od Irene in njenih “problemov” z ljudmi, ki menijo, da morajo povedati, da je bedno pisati o oblekah in čevljih. Aja. A komentirati nekaj o oblekah in čevljih je pa kaj manj bedno? :roll:

Ampak dobro, če recimo sama zasnova spletnega dnevnika, ki dopušča vpogled v avtorjevo zasebnost, torej omogoča tudi komentiranje le-te, je pa komentiranje novic, novičk in pofla na raznih portalih unbefuckinglievable katastrofalno! :sad: Če je takšna kultura povprečnega slovenskega uporabnika računalnika, gremo ne tako zelo počasi, zanesljivo pa vsekakor v maloro vsi skupaj. Neverjetno je, kaj je folk sposoben napisati pod eno recimo da nič posebnega novičko. Recimo da je naslov “Stečaj Mure je absolutna prioriteta” – evo, že v drugem komentarju izvemo, da to le leti (citiram) komunistekom nazaj v faflo. Aha? In to je fuuuul povezano, al kako? Da o pomembnosti takega globokega komentarja sploh ne bi. Hmm, ali pa tale “Celjani poskočili na četrto mesto” in evo ga, junaka, ki bo neko sodniško pe****ino pošiljal na urgenco v trugi. :roll: Pa smo recimo bili do sedaj še na dokaj normalnem portalu.

Seveda pa obstajajo že portali, ki sami po sebi spodbujajo pisanje idiotizmov. Mislim, bodimo realni, kakšne globoke komentarje pa lahko človek pričakuje pod naslovom “Vsi buljijo v Arturjevo mednožje” (zadeva je imela ob pisanju že 207 komentarjev, ki kar tekmujejo med seboj po prefinjeni retoriki) ali pa “Izumili vibrator, ki ga napolnite z rokami” (spodaj pa piše, da je to za ekološko ozasveščene (?!?)). Sicer nam internet res daje možnost, da nekam pač NE kliknemo, ampak težko je NE VIDETI, konec koncev so največje budelaštine vedno na vrhu in vedno so šokantne!, neverjetne! in furamo imidž slovenskih novic! A ne se hecat, nismo opazili. :twisted:

Da preidem k bistvu (in da ne bo kdo preveč žaljiv, zato obstajo delete gumbki): popolnoma mi je jasno, da noben ne more vedeti vsega, je res? Zato mi grejo na živce ljudje, ki so pametni vsepovprek in menijo, da je nestrinjanje z njihovim (zgrešenim) mnenjem potrebno kaznovati z obmetavanjem z žaljivkami in malodane grožnjami. Jebiga, imam pač probleme z wannabe avtoriteto, ki jo lahko izsiliš samo z represivnim pristopom že v štartu.

OK, še vedno nisem pri bistvu. Trenutno sem v zelo neharmoničnem hormonskem stanju, ki se mu strokovno reče “v 6. mesecu nosečnosti” in malo več blodim po kakšnih mamalike forumih in recimo da opazim kako zanimivo novičko raje na to temo kot na kako drugo. In neverjetno se mi zdi, koliko enih ljudi komentira prispevke, o katerih očitno nimajo pojma. Zadnjič me je prav treščilo, ko sem prebrala sicer morda niti ne resnično, a prav zabavno zgodbico “Nepozaben obisk ginekologa“, spodaj pa se je v nekaj komentarjih pokazala (prava?!) slika sodobne (bodoče) matere, ki sicer ne ve nič o tej temi, a vseeno je po njenem treba menjati zdravnika, ne uporabljati higienskih vložkov in, aja, če vam zdravnik naredi kaj več kot ultrazvok v nosečnosti, ste zagotovo s Kosova. :roll: Da padeš dol.

Konec koncev se itak ni vredno razburjati, ker je očitno večina ljudi, ki je pripravljena komentirati, to pripravljena delati le zato, da si a)delajo reklamo ali pa b)ker morajo svoje jebene frustracije anonimno spustiti na nekoga. To je očitno njihov problem in ne moj. Je pa zoprno.

 • Share/Bookmark
 

Avtor spominčica, zapisano 7.10.2009 ob 23:23 pod a bi o tem?. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

2 odgovorov na “o (ne)kulturi internetnega komentiranja”
 1. schpella - 8.10.2009 ob 08:52
  schpella

  Anonimno komentiranje je tud način opazovanja reakcij – še nikoli ni bilo varneje nekomu reči, da je pizda in nato z nasmeškom in brez fizičnih poškodb brati, kako bo ta odreagiral.

 2. spomincica - 8.10.2009 ob 09:42
  spomincica

  :mrgreen:

Komentiraj
:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !