spominčica

it's better to burn out than to fade away

o kultur(nost)i poletnega branja

7.08.2015

Bodimo realni in najprej na hitro postavimo nekaj statistike. Ljudje berejo ali pa ne. Od tistih, ki berejo, jih polovica bere časopise, stripe in onlajn novičke. Ostanejo tako še tisti, ki se radi počijo dol s knjigo v naročju, pivom/kavo ob strani in izginejo iz realnega sveta za urco ali dve. No, o teh govorim. *moje pleme pa to*

Kakorkoli, v mojem krogu prijateljev ljudje večinoma kar berejo. Se vidi tudi po tem, kaj kupujemo drug drugemu za darila. Tudi familija me je skoraj že skapirala. Jaz jim kupim knjige, po pol leta, ko jih vsi preberejo, jim dobim jaz, ker *kdo bo pa fural družinsko knjižnico naprej*? In to niti ni tako retorično vprašanje, vprašanja nasledstva knjižnih polic so v moji osnovni familiji resna zadeva.

S prijateljicami včasih (po 3 kokakolah) rade klepetamo o knjigah in super duper seksi junakih, predvsem zato, ker nas ni strah priznati, da obožujemo pofl, v katerem nastopajo super duper seksi junaki, ki so po možnosti še vampirji, volkodlaki, vesoljci, geji, punce, tajni agenti in international men of mystery. Zakaj bi me le bilo?

Meni osebno se zdi hvaljenje širšemu občinstvu, kaj vse sem prebrala, kot pljuvanje v morje. Izguba časa in ostalim je malo nagravžno. :mrgreen: Res, res.

Je pa hecno, ko recimo nanese kak bolj resen pogovor na to, saj veste, small talk pa kultura branja, in kdo vpraša, kaj pa kaj berete trenutno in moram v glavi prav skenslati prvih 9 stvari, ki mi padejo na pamet, ker niso under 18. In potem zmomljam, da sem nedavno brala Fidelovo biografijo. Pa že to je kritično, ker … pst, je komunist. Đizs krajst. Vmes (po Fidelu in pred telim blogom) sem prebrala še celo zbirko Joa Nesbøja o detektivu Harryju Holu, celo serijo THIRDS Charlie Cochet in še nekaj podobno slastne literature, ki pa je ni za omenjati v mešani dužbi, ker je to plebejsko.

Zato skomignem z rameni, tega Fidela bom zdaj še kak mesec lahko uporabljala, potem bom pa menda prebrala že tudi kaj drugega težkega, kulturnega, umetniškega in poduhovljenega. :mrgreen: Čeprav se mi zdi, da sem to že poskusila, pa ni nič preveč uporabnega v takih knjigah, sploh ta poduhovljene mi grejo na živce.

Še vedno in za vedno bom spala na kulturnih lovorikah tega, da sem prebrala na metre ruskih klasikov v štirih različnih jezikih, jih razumela in celo naredila vse izpite iz njih. Zato lahko to veličavnost pustim za seboj. In se neham pretvarjati, da če bom vzela knjigo od katere ob Brøntejevih, da jo bom tudi prebrala. Ker rajši berem stripe o Deadpoolu.

Na eni točki v življenju se lahko nehamo pretvarjati.

In to, da govorim o knjigah, je lahko tudi prenesenega pomena.

  • Share/Bookmark
 

Avtor spominčica, zapisano 7.08.2015 ob 17:21 pod a bi o tem?, bukvice. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

Ni odziva na “o kultur(nost)i poletnega branja”
Komentiraj
:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !