spominčica

it's better to burn out than to fade away

mama bear

19.09.2015

Tako, na splošno, bi rekla, da babe beremo romantično literaturo zaradi fejst, pametnih tipov s sixpacki, ki bi nas zabrisali čez levo ramo in bili sposobni storiti tisto, čemur se v angleščini reče pound-through-the-mattress.

No, mene v takih bukvah vedno fascinirajo mame. Nekako je sicer logično, da imajo ti fejst, pametni, zbrihtani tipi tudi zbrihtano mat, a ne? Krasne so mi te ženske, ki pečejo slanino za zajtrk, si lakirajo nohte na vijolično, kadijo cigare, težijo sinovom za vnuke, a imajo v bistvu vedno v mislih le dobro za svoje otroke. Sej so vsiljive, ampak tako z namenom. In saj so zmešane, ampak zase.

Koncept slovenske matere skozi literaturo je tako ali tako v kurcu, že odkar se je Cankar naučil pisati, verjetno pa niti prej ni bilo veliko drugače. In se ne čudim.

Sicer si lahko zdajle 100 x rečem, da bom jaz pa kul mama, ampak kaj pa veš, kaj bo. Imam kratko zažigalno vrvico in precej rada dam pritisk ven iz prsnega koša s pomočjo kričanja. :mrgreen: Partner recimo ni ravno za to.

In se itak vsak dan sproti še učim. Učim se stisniti zobe in na vsak A-si-v-redu-mami odgovoriti z odločnim JA, tudi če bi v resnici najrajš zgrizla preprogo v kuhinji od ihte in togote. Nista onadva na svetu za to, da rešujeta moje probleme, jaz bom njune. Nista onadva zato, da bosta pri miru in pridna, ampak bom že šla zijat tiste mušnice v gozd in padit v potok, ker je zabavno in še ni premrzlo. Vsakič, ko me ima, da bi na veliko pizdakala, se spomnim, zakaj sem se v otroštvu pri starševskih prepirih vedno postavila na isto stran – ker je tista druga to od mene hotela na silo in z ihto. Na-a. Ne bo šlo še enkrat to skoz.

Moja mladiča bosta vedno vedela, da ju imam najrajši na svetu. Vedno. Tudi, kadar se derem, da je treba gledat čez cesto. Tudi, kadar težim, da je treba pospraviti igrače. Tudi, ko se gre brez kosila na ohladitev v sobo zaradi preklinjanja za mizo. In tudi in vedno in za vedno tudi takrat, ko naredita kakšno napako, ko sta prehitra, preglasna, pregroba, prenežna, prelepa, prepametna, pre, pre, pre … MOJA!

  • Share/Bookmark
 

Avtor spominčica, zapisano 19.09.2015 ob 22:38 pod palčkasto. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

Ni odziva na “mama bear”
Komentiraj
:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !